Dette er merinoull-versjonen av CoolNet-trøya fra Aclima, og her er alt i naturens eget vidundermateriale: Både den grovmaskede nettingen, og de stramme, elastiske panelene i sider og skuldre. Når du i tillegg også har solide mansjetter ytterst på ermene, sitter WoolNet som støpt på kroppen.
En såkalt Total Easy Care-behandling av ullfibrene i spinneriet gjør hvert fiber glattere, noe som gjør vasking enklere og forebygger både krymping og kløing. Large passet perfekt til meg på 187cm/82kg, et pluss noteres også for at det finnes egne dameversjoner.
Prinsippet bak løsningen er enkel: Nettingen gir rom for et isolerende luftlag inntil huden, samtidig som svettedampen går direkte ut til neste lag – som igjen holdes unna huden, for å unngå klam følelse når lag nummer to blir vått av svette. Det at ullfibrene i seg selv er porøse og i stand til å ta opp 30 prosent av sin egen vekt uten å føles klissvåte, bidrar ytterligere til komforten.
Etter noen uker med WoolNet til både hverdagssykling og treningsbruk i temperaturer rundt null grader, er jeg mest imponert over hvor godt den fungerer når det er mye start og stopp. Den holder deg selvsagt ikke knusktørr når du tar i skikkelig, men den føles ikke klam - og jeg ble heller ikke kald i pausene, selv om den tynne ulltrøya utenpå nettingen (og innenfor den tynne vindjakka) var våt av svette.
Nettingtrøya er selvsagt ingen ny idé, bare spør den norske produsenten Brynje som har levd godt på patenten siden 1950-tallet. Men Aclimas versjon er altså noe helt, helt annet enn den hvite klassikeren som like gjerne assosieres med røyklagte pokerlag, tippekamp-sofaliv og maskulint forfall.
Aclima holder til på Krøderen like ved Norefjell, og er en av de få norske produsentene i bransjen som fortsatt har produksjonen i eget hus. Historien bak strekker seg tilbake til 1922, fra merkenavn som Akla, Dovre og Tuna – som forlengst har gått sammen under Aclima-logoen.
De satser hardt på sportsundertøy, og storkontrakter med det norske og svenske forsvaret har gitt Aclima svært gode muligheter til å utvikle nye produkter for utendørsfolk.
Jeg har gjort en helhjertet innsats for å avdekke ulemper med WoolNet-løsningen, uten å lykkes. Alternativene i markedet er blant annet Brynje og Helly Hansen:
Brynjes nettingtrøye i ull har kun netting over det hele, og vil dermed føles litt mer ru mot skuldrene om du har sekk på ryggen. Helly Hansen Odin er laget ganske lik WoolNet, men finnes kun i en 50/50-blanding av ull og syntetmaterialer.
Aclima definerer selv bruksområdet for WoolNet fra 5 plussgrader og kaldere, noe jeg slutter meg til. Varmepotensialet er stort.
Det mest slående i hovedinntrykket nå er er den supre passformen og den komfortable følelsen av et luftlag nærmest kroppen – pluss muligheten for å være lenge ute uten å bli klam, uten at trøya lukter gamp etterpå. Med en tynn ulltrøye utenpå er dette en super løsning for vintersyklistene blant oss.