Minuser:-Mefølgende bolter må brukes-Tegn til upresis produksjon
Arundel Bike Company
Ved årtusenskiftet reiste en kompisgjeng til sykkelmessa i Milano, hvor de så mange flotte sykler og snasne deler. Samtidig tenkte de at de like gjerne kunne tegne og produsere sine egne og like bra deler framfor å kjøpe dem fra andre. Allerede på flyet hjem fra Milano til Texas blei de første skissene tegna, og med det var Arundel Bike Company starta. De første 500 eksemplarene av karbonflaskeholderen Dave-O blei håndlagd på en kamerats fabrikk i Fort Worth, side om side med deler til både jagerfly og romfartøy. Siden har flaskeholdere vært Arundels spesialitet.
Arundel er en liten havneby i Sussex, en liten kjøretur sør for London. Byen er kanskje mest kjent for sitt Arundel Castle, Norfolk-hertugens sete, der det ligger eventyraktig på en høyde i utkanten av byen. Arundel Bike Company bruker slottet i sin firmalogo. Men gutta bak firmaet holder altså til i Fort Worth, Texas, De forente stater... Flaskeholderne produseres nå for tida i Østen, selvsagt.
Arundel Mandible
Den 26 gram lette karbonholderen Mandible er siste skuddet på stammen. Modellnavnet er den anglifiserte versjonen av det latinske mandibula; kjevebein. Selv trekker Arundel parallellen til maurens kjever: Stor gripeflate, lav vekt og sterkt grep. Vi har fått to eksemplarer av Mandible tilsendt; begge i glossy carbon-finish med verdensmesterstriper på, altså i Thor Limited Edition. Arundel har nemlig vært leverandør av flaskeholdere til Store-Thor og resten av Garmin Cervélo-laget i 2011.
Mandible har som flaskeholdere flest ei renne midt på kroppen ned mot ramma, og i hulla i renna skal boltene feste holderen til sykkelen. På Mandible er denne renna så grunn at vanlige bolter med sylindrisk hode bygger for mye i høyden. Vanlige bolter hindrer med andre ord enkel ut- og innføring av flaska i holderen. Derfor må de medfølgende, lavhodete stålboltene (til sammen 4 gram) brukes.
Videre kommer Mandible med doble innfestingshull i den nevnte renna. Det gjør flaskeholderen plasseringsvennlig, særlig på mindre terrengsykkelrammer hvor det er spisse vinkler og trangt om plassen i hovedtriangelet. Den ene av våre to tilsendte Mandible-flaskeholdere var imidlertid ikke mulig å feste til sykkelen, da avstanden mellom boltehulla på holderen ikke stemte med avstanden mellom boltehulla på ramma. Dette vitner om unøyaktigheter i produksjonen, og det skulle være høyst unødvendig å bore opp hulla på en fjong holder til fire hundre kroner stykket. Denne flaskeholderen ble sendt i retur til importør Sykkelkomponenter, og ny flaskeholder ble sendt oss som erstatning - slik det skal være i slike saker.
I bruk imponerer Arundel Mandible med et eksepsjonelt godt grep om flaska. Uansett om vi har hatt 0,5 l- eller 0,75 l-flaske i, har det aldri vært fare for å miste flaska på tur. Og ja, vi har bevisst kjørt hardtail på stier med steiner og røtter for å sjekke: Ingen skrangling overhodet! Å miste flaska si i første, rufsete utforkjøring er mildt sagt irriterende, særlig i ritt. Med flaska i en Arundel Mandible er dette et ikke-tema. Formen er slik at det er lett å få flaska inn og ut uten at det butter noe sted. De tilsynelatende skjøre "vingene" på Mandible har en fleksibilitet takket være skumkjernen under karbonfibrene, som gjør at du heller ikke trenger å være veldig nøye eller forsiktig.
Konklusjon
En flaskeholder har kun én oppgave her i verden, nemlig å holde på flaska. Alle som har rydda opp etter et ritt, veit at ikke alle flaskeholdere gjør jobben sin like godt - selv ikke dyre varianter. Med sine totalt 30 gram (med medfølgende bolter) er Arundel Mandible blant de lettere på markedet. Det fins flaskeholdere helt ned mot ti-tolv gram, men slike fordrer gjerne bruk av spesielle flasker, er gjerne skjøre og har dårlig flaskegrep. Arundel Mandible er den første karbonflaskeholderen vi har prøvd, som kan måle seg med titanholderen fra King Cage (28 gram). Arundel Mandible hører like mye hjemme på sti som underveis i en vårklassiker på brostein. Flaska blir med helt til mål.