Sju lykter testet i høst, deriblant Lupine Tesla.
Test av Supernova M33
Hva? | Lupine Tesla X testet mot Magicshine 900 |
Testperiode: | 2 uker nå i vinter |
Testforhold: | Mørkt og kaldt |
Pris: | 3499 kr for Lupine Tesla, 1299 kr for Magicshine 900 |
Vekt: | 326 gram for Lupine Tesla, 320 gram for Magicshine 900 |
Web: | www.hallingsport.no og www.lupine.no |
-----------------------------------------------------------
Det er liten tvil om hvor folkene bak Magicshine 900 har hentet inspirasjon fra. Både lykt og batteri minner veldig mye om Lupines populære Tesla-lykt. Men mens Tesla X koster 3498 kroner og likevel blir ansett som god valuta for pengene trenger du bare å legge 1299 kroner på bordet for Magicshine 900.
Men en lykt til 1299 kroner fra Kina kan vel ikke være like god som en lykt til 3499 kroner fra Tyskland, eller?
I pakka
Magicshine 900 går under det populære navnet DX-lykt på forumet på Terrengsykkel.no. Her har diskusjonen gått til tider varm om denne lyktas kvaliteter og lave pris. Lykta koster i underkant av 80 dollar fra Dealextreme i Hong Kong, i tillegg kommer moms og tollgebyr. Vi har fått låne vår testlykt fra Hallingsport.no som selger lykten til 1299 kroner. Da inkluderer de også hodebånd, hjelmfeste, en skjøteledning og en splitter som lar deg koble to lys til ett batteri, samt lader med norsk kontakt.
For oss skigående nordmenn er hodefestet et nyttig tillegg som gjør det verdt å kjøpe lykten lokalt, hvis du har interesse av å bruke lykta på hodet da. Vi har brukt lykta først og fremst som sykkellykt.
Montering
Monteringen er veldig enkel. Styrefestet består av en buet fot som sitter fast i lykta. Denne har gummi i buen som passer på styret. En litt kraftig gummistrikk er alt som skal til for å feste lykta på styret. Gummistrikken som følger med har til og med en liten tapp til å dra i. Dette har ikke Lupines Tesla som festes på styret på akkurat samme måte. Den lille dra-tappen gjør det enklere å ta lykta av og på. Vi måtte bruke den korte strikken som fulgte med, selv på oversize styre. Med den lange strikken ristet det for mye i lykten under stisykling.
Batteriet er veldig lite og har en fasong som gjør det lett å henge under styreframspringet eller under overrøret. Ledningen mellom lykt og batteri er så kort at du ikke trenger å kveile stort for å få det ryddig. Skal du bruke lykten på hodet bør du skjøte på ledningen litt så du kan ha batteriet i en sekk eller i en baklomme på sykkeltrøya. Skjøteledning følger med hvis du kjøper lykta her i Norge.
Batteriet på Magicshine 900 er helt likt som batteriet til Lupine Tesla. Den lille tasken batteriet oppbevares i er litt mer solid på Tesla enn på Magicshine og Lupine har en ekstra pute på batteriet der dette blir liggende mot ramma når du fester det på sykkelen. Noen små ekstrapoeng til Lupine der altså.
Kontaktene mellom batteri og lykt er veldig enkle og tillitvekkende på Magicshine 900. Kontakten er en enkel rund kontakt som passer tett inn i hverandre. At kontakten er rund gjør den lett å sette sammen, også i mørket, og med hansker. Det er ikke mulig å koble feil. Den tette kontakten er litt vanskeligere å dra fra hverandre og dette anbefales gjort uten tjukke hansker på for å unngå og ødelegge noe.
Sammenlignet med Lupines femkantede kontakt er Magicshine sin faktisk å foretrekke. Lupines kan kun kobles sammen én vei og det er litt vanskelig å treffe i mørket. Kontaktene kan selvfølgelig ikke brukes om hverandre. Hallingsport oppgir ladetiden til Magicshine 900 til 3,5 timer. Lupine opererer med fem timers ladetid for Tesla X. Varigheten på maks oppgis av begge å være på 3,5 timer. Magichsine skal kunne lyse i ti timer på lav styrke, men Tesla skal lyse i 9 timer på medium og 24 timer på laveste nivå. Tesla X kommer også i en Pro-versjon der du selv kan tilpasse de forskjellige nivåene etter egne ønsker og behov.
Den mest markante forskjellen på Lupine Tesla og Magicshine 900 ligger i lyktehodet. Lupine Tesla har et lite lyktehode i solid metall med en blankpolert frontring i aluminium. Denne ringen kan du på Tesla bytte ut med andre ringer i friske elokserte farger. Magicshines hode ser ut som plast, men oppgis å være av eloksert aluminium, med en bølget frontring. Begge lyktene har klart glass og én LED-pære med reflektor som lyskilde.
Magicshine-lykta ser helt klart ikke like flott ut som den solide og kompakte Tesla, men det er ikke så fryktelig langt unna.
Totalvekt for Magicshine 900 lykt og batteri med batteritaske er 320 gram. Tilsvarende for Lupine Tesla X er 326 gram. Vi kan konstatere at det er små forskjeller på Magicshine 900 og Lupine Tesla X rent useendemessig. Tesla ser mer eksklusiv ut og har nok et mer robust lyktehode, men utover det er forskjellene små.
Det som vil avgjøre denne duellen er selvfølgelig lyskvaliteten.
Lystest
Vi monterte en Lupine Tesla X og en Magicshine 900 ved siden av hverandre på sykkelstyret og dro på tur i mørket. Magicshine 900 på venstre side av styreframspringet og Lupine Tesla på høyre. Magicshine 900 har grønt lys i knappen som styrer lykta, mens Lupine har blått. Tesla har tre lysnivåer pluss blinking, mens vår Magicshine testlykt har to lysnivåer og blink.
Ved å sykle av gårde med begge lykten på maks styrke er det lett å se eventuelle forskjeller i lys ved å holde hånden over én lykt om gangen. Da går det raskt å veksle mellom lyktene, og øynene rekker ikke å kompensere for forskjellen. Så fort vi kom inn i ordentlig mørkt terreng testet vi metoden og forventet å se forskjeller i lysstyrke. Men i praksis kunne vi ikke se noe forskjell. Magicshine 900 har nesten eksakt likt lys som sin dyrere inspirasjonskilde Lupine Tesla X, og vår Tesla er den siste og kraftigste versjonen. På bildene kan vi se at Magicshine har litt varmere lys, samt at det er et litt mørkere felt i mellomsonen mellom det helt nære lyset og det langt unna. Tesla X har et noe kaldere lys, men uten det mørke feltet. Dette er uansett så marginal forskjell at vi kaller det uavgjort på lysstyrke og kvalitet.
Bagen med reflekser på bildene står ca 40 meter unna sykkelen.
Konklusjon
Så der har du det. Teslakopien Magicshine 900 lyser like sterkt som Lupine Tesla. Den har kontakter som er enklere å bruke enn Tesla og den koster over 2000 kroner mindre. Hadde lykten kostet det samme, eller i nærheten av det samme hadde vi valgt Lupine fordi deres lyktehode virker mye mer robust og tilliten til kvaliteten er litt større, men tar du hensyn til den så vidt store prisforskjellen er det åpenbart at Magicshine 900 gir like bra lys til en mye lavere pris.