Oppdatering 09.07.2004: Nå har vi fått over 2 måneder på pedalene, og de har i tillegg til ren XC-rittbruk også fått teste seg som herjepedaler på en skikkelig stisykkel. Førsteinntrykket står seg, dette er virkelig gode pedaler. De tåler 1 meter drops uten problemer, har blitt kjørt inn i steiner så gnistene flyr, og de har sett mer gjørme enn en kvinnelig gjørmebryter fra Las Vegas. Disse pedalene leverer! |
Etter vår ikke utelukkende positive erfaring med Egg Beaters ble vi henrykte da det begynte å dukke opp mystiske annonser i de utenlandske terrengsykkelbladene. Både i tyske Bike og i amerikanske Mountain Bike Action så vi halvsides annonser for Speed Clip, som skulle være nesten 100% titan, ha en vekt på under 100g pr pedal, og "vanlige" cleats. URL'en som var oppgitt i annonsen, http://www.speedclip.com, funket ikke, og vi var like kloke. Ingen visste hvem som laget dem, og ingen viste når de kom eller hva prisen ble.
Så ble det stille.
Men så, plutselig, begynte ryktene å gå på om atter en ny pedal, Xpedo, og jammen var den ikke helt lik Speed Clip. Og før vi visste ordet av det ble det klart at dette var Wellgos svar på lettvekterne Egg Beaters fra Crank Bros. Og dermed var vå entusiasme litt på hell. Vår erfaring med Wellgo fra tidligere har vært så-som-så. De må ofte stilles helt på det strammeste for å hold fast skoen brukbart, men da er de vanskelige å komme inn i.
Quattro Stagione
Xpedo-pedalene kommer i fire varianter. Fra den billigste med kropp av rustfritt stål og aksling av CroMo-stål, via en med magnesium-kropp og CroMo-aksling, til to titanmodeller med aksling og fjærer av titan, og kropp av hhv. magnesium og titan. Disse to er pga. den hule titanakslingen ikke anbefalt for ryttere over 80kg.
Det er ingen norsk importør av pedalene, men hos Cyclecomponents kommer den billigste på rett under 600 kroner og den dyreste på rett under 1800. Vi har testet den billigste, men regner med å komme tilbake med oppdateringer om de dyrere modellene etterhvert.
Montering
Xpedo har valgt å utelate spor for pedalnøkkel, i likhet med nyere pedaler fra Shimano og Time. Selv om pedalene kanskje ser mer sexy ut uten pedalnøkkelsporet, er det tungt å få strammet en pedal nok med en 6mm Unbrakonøkkel i den lengden disse vanligvis kommer. Resultatet er at det lett kan komme knirk fra pedalene, og pedaler som ikke sitter skikkelig vil kunne skade kranken. Er man obs på dette, og strammer mer enn man noen gang har strammet med en 6mm nøkkel, bør det gå greit. Vi hadde et par tilfeller av knirkende pedaler før vi turde å ta i mer enn vi er vant til at man kan med en 6mm Unbrako.
Fett
På yttersiden av pedalkroppen sitter det et rundt lokk som dekker til enden av akslingen. Bak dette lokket var det helt tørt, og vi anbefaler at du fyller dette med fett før første tur. Etter endt sesong fyller du atter igjen både hullet og selve lokket med fett, og når du da skrur inn lokket vil det gamle fettet tyte ut på den andre siden av pedalen. Dette er forsåvidt det man gjør med andre pedaler også, men der må man ofte ta ut akslingen for å få fylt opp med fett, litt avhengig av modellen. Da vi fylte opp tøt det masse fett ut i andre enden, så pedalene er faktisk fulle av fett ved levering, bare ikke ytterst.
Helstøpt
Pedalen har en kropp støpt av rustfritt stål. Denne er av fasong identisk med den dyreste, som er laget i titan. Fordelene med å bruke såpass sterke materialer til kroppen, er at man ikke trenger å skru fast stålplater som skal holde cleaten. Ulempen er at det er større deler som må byttes hvis noe knekker.
I tilfellet med den billigste pedalen er kroppen allikevel tyngre enn den med magnesiumkropp, selv om man slipper skruer og relativt store stålplater. Den dyreste av titan er dog lettere enn magnesium-varianten. Vi gjetter at støpeformen ble utviklet med hensyn til titanpedalen, og at man så innså at man kunne lage en identisk billig-variant i stål.
I bruk
Pedalen er liten. Fryktelig liten. Egg Beater-liten, faktisk. Den første tanken var "jøss, kan dette gå bra da?". Men det gjorde det. De første turene var pedalene riktignok litt harde å komme ut av, men etter ca 10 timers bruk hadde dette gått seg til. Nå opplever vi pedalene som lette å komme inn i, samtidig som du lett merker når du er på vei ut. Andre Wellgo-pedaler har ofte vært for trange å komme inn i når de er stilt slik at de er gode å komme ut av.
Float?
Vi har ikke målt hvor mye float pedalene har, men de er oppgitt til 4 grader. Den oppleves som akkurat passe for det meste av sykling, og det er en helt klar overgang til når man begynner å klikke seg ut. På Xpedo strammet vi bare fjæra til litt over halvveis, og fikk da et innklikk som var mye lettere enn på gamle Wellgo, samtidig som utklikket var veldig bestemt og lett å identifisere. Man vet rett og slett akkurat når man har nådd enden av float'en og har begynt å klikke ut. Vi har bare én gang opplevd å vri ut foten uten å mene det.
Ikke innklikket
Selv om pedalene er så små, er de overraskende gode å stå på når man ikke er klikket inn. Ikke det at vi bevisst velger å kjøre utklikket, men av og til hender det at man må ut med foten akkurat der man egentlig ikke ville ut med foten, og resten av den bratte nedover-knote-kneika må gjøres ferdig med foten løs fordi det rett og slett ikke er tid til noe annet. Vi opplevde ikke at pedalen rullet under foten, og det gikk greit å fullføre momentet. Når det gjelder innklikking, var pedalen alltid der, og gled på plass med et tydelig "klikk". En av de tingene vi var litt skeptiske til pga. den firkantede profilen, var at pedalen skulle stille seg på høykant under skoen slik gamle gode 747 fra Shimano ofte gjorde. Men det har så langt ikke skjedd.
Kjært barn har mange navn...
Men hva i all verden var det Wellgo tenkte på da de gav pedalene sine navn? Xpedo? Kommer det en utforpedal som heter Xnekro? Og en landeveismodell som heter Xrapist? Her har de etter vår mening lagt en stor kabel i skuffen, og burde så absolutt rådført seg med folk som har engelsk som morsmål.
Konklusjon
Alt i alt likte vi disse pedalene veldig godt. De er billige, relativt lette, tåler en støyt, og lar deg få foten inn og ut når du vil. Med litt oppfetting viser vår erfaring med andre Wellgo-pedaler at de bør holde lenge. Det virker som Wellgo har lagt mye arbeid i å få disse bra. Så bra at de faktisk er et realistisk alternativ til Egg Beaters både på vekt og funksjon. Og når den letteste varianten i tillegg koster litt over halvparten av Egg Beater Triple Ti er det all grunn til å vurdere disse fremfor Egg Beaters.