Dermed sitter hendene langt fra varmekilden, nemlig hjertet og det varme blodet som pumpes ut derfra. Både armer og hender har dessuten stor overflate og til dels tynn hud, noe som fort kjøler ned blodet på veien ut til hendene. Fingrene er jo den kroppsdelen som skal ta seg av giring og ikke minst viktig bremsing, og bør derfor ikke være kalde og stive. Det ideelle, varme håndplagget om vinteren er en vott, siden man holder bedre på varmen når fingrene er samla. Den som har prøvd å sykle, gire og bremse med polvotter har forstått hvor dårlig det går. Har du prøvd deg med hansker, har du sikkert funnet ut at du fort blir kald, eller at de blir uhensiktsmessig klumpete.
”MY NAME IS GLOVE. LOBSTER GLOVE”
Hvis du har et snev av engelskkunskaper, skjønner du fort hvorfor denne hansken har fått navnet ”Lobster” (jepp, det betyr hummer) når du ser den: Den er en mellomting mellom en hanske og en vott, siden peke- og langfinger utgjør en del. Ringfinger og lillefinger varmer hverandre som best de kan i den andre hoveddelen, men på anstendig vis, så klart, i hvert sitt rom, slik at hete fingre ikke skal gnisse mot hverandre. En slik deling gjør at du har bremsefingrene (pekefinger og langfinger) sammen, mens tommelen, ringfingeren og lillefingeren sørger for at du samtidig kan holde et fast grep på styret.
Overflaten på hansken er i tøyelig AmFIB-materiale, for øvrig det samme stoffet Pearl Izumi bruker i sine lange vinterbukser. Dette stoffet er så godt som vanntett og vindtett. Mansjettene er høye og dekker det viktige området rundt håndledda, og kan dessuten sikres og justeres med en stor borrelås. På et stort felt på tuppen av pekefinger-/langfingerdelen, samt i en søm over knokene er det refleks som øker synligheten i trafikken. Påsydde lapper med ruglete gummi sørger for større slitestyrke i de mest utsatte områdene. Dette stiver delvis av den ellers kalveskinnsmyke innsida av hansken, men gir i tillegg bedre grep om bremsehendel og holk. På tomlene er det myk mikrofleece som du kan tørke bort snørr og eventuell annen gruff med.
Med hummer på tur
Det første man kjenner når man trekker disse på seg er det myke og varme pusestoffet de er fôra med, og at de sitter veldig godt på. De er ikke klumpete og store, men sitter stramt og godt, også rundt håndleddet. Også så varme, da gitt! Det myke, hvite skinnet i håndflata og det tøyelige stoffet over hånda gir veldig god bevegelighet.
Et vanlig problem når det gjelder hansker og vintersykling er at man selv produserer mye varme (svette), noe som resulterer i fuktighet. Det er gjerne denne overskuddsfuktigheten som gjør at man lett fryser på fingrene. Pearl Izumis AmFIB Lobster-hanske er derimot så godt isolert mot kald vind, og har så mye egen varme at eventuell fuktighet ikke blir nevneverdig kjølt ned. Dermed sørger denne hansken for å holde deg varm på fingrene helt ned mot nedre temperaturgrense for når selv de ivrigste vintersyklister karrer seg ut på tur.
De av oss i terrengsykkel.no som har testa denne hansken har faktisk funnet ut at den kan være for varm hvis det ikke er bare et par plussgrader eller kaldere! Dette gjelder først og fremst aktiv sykling i skogen. Har man en ”først-opp-så-ned”-runde i skogen man gjerne sykler om vinteren, kan denne hansken være en opplagt ting som plukkes opp av sekken før nedfarten begynner. Sitter man derimot mer i ro og tråkker langs landeveien trenger man nesten all den varmen man kan få. Om man skulle utsette noe på hansken overhodet, så måtte det bli at strikken rundt håndleddet er såpass stram (uten at det føles ubehagelig!) at tørking av hanskene etter en tur tar lang tid. For å bote på det måtte fôret ha vært uttagbart. Det ville i tilfelle gått på bekostning av passformen og gitt en mer klumpete hanske med mer begrensa følsomhet under giring og bremsing.
Lobster-hansken har, i tillegg til lengre turer i skogen og på landeveien, vært i bruk under til-og-fra-jobben-sykling daglig gjennom en rekordkald midtvinter, og det uten å fryse på hendene en eneste gang! Det sier mye om hanskens isolerende og varmende egenskaper. Dette, sammen med et gjennomført, stilig utseende og en overlegen passform, har gjort Lobster-hansken til et favorittplagg og en selvskreven del av fyllet i Camelbak’en på turer gjennom hele vintersesongen. Tatt i betraktning hva hansker til sommerbruk koster forsvarer den lett prisen på 699 riksdaler.
Pearl Izumi AmFIB Lobster er ganske enkelt en genialt tøff, varm og komfortabel vinterhanske skreddersydd for en syklists behov.