Pearl Izumi Barrier GTX
Skoen framstår som en lekker sak med pene detaljer. Sålen er av nylon med solide, skråstilte ribber langs forfotens yttersider, og et relativt bredt hælparti gir god støtte ved trasking på ulendt underlag. I tillegg til dette leveres skoen med skruknotter for montering i skruehull lengst fram i tuppen. Disse skruknottene blei montert straks skoa blei tatt ut av esken. Vi kunne faktisk godt tenke oss et sett ordentlige pigger for skikkelig hålkeføre også, men muligheten for ettermontering av slike er i alle fall til stede.
Selve skoen består av en godt isolert (200g 3M Thinsulate) innersko med Gore-Tex-membran og høy pløse, som strammes godt rundt foten ved hjelp av tynne lisser og en slags hurtiglås. Ei stor hempe i hælen gjør skoen lett å trekke på seg. Utenpå dette er et trekk i grovt stoff, som dekker hele skoen, og som lukkes med en laminert glidelås over vrista. Dette gir dessuten et isolerende lag med luft rundt innerskoen. Innerskoen kan ikke tas ut. Endelig hindrer en neoprenmansjett med en stor Pearl Izumi-logo rundt anklene at vannsprut og snø kommer oppi skoen.
En "skaretupp" i kraftig gummi sørger for god slitestyrke på skotuppen, akkurat slik dyre fjellstøvler er forsterka. Generelt gir skoen et solid og slitesterkt inntrykk. I mangt og mye minner skoen om en annen vintersko med Gore-Tex, nemlig North Wave Celsius GTX. Pearl Izumi-skoen er en ørliten tanke høyere rundt anklene enn North Wave-skoen, men bittelitt lavere enn Lake MXZ300.
Med en pris på over to tusen kroner, er Pearl Izumi-skoen mer enn dobbelt så dyr som Exustars populære E-SM450 og nesten en tusenlapp dyrere enn Shimanos SH-MW02 (les korte omtaler av disse modellene her).
Små størrelser
Da undertegnede skulle finne rett størrelse, var rådet fra importør Trollsport Engros å gå opp to hele størrelser fra hva jeg bruker til vanlig. Det skulle vise seg å stemme på en prikk: Vanligvis bruker jeg str. 41, men måtte opp i 43 på Barrier GTX. Da er det plass til et halvtykt par med ullsokker. Det er som kjent svært individuelt hvor mye man må ha på seg på føttene for ikke å fryse, men for meg er skoen godt nok isolert til at jeg ikke trenger noe tykkere, selv på turer i 7-8 minusgrader. Det skulle være nok til å dekke de flestes bruksområder på vinterstid.
I bruk
Barrier GTX leveres med skruer for festing av pedalklosser. Bruk dem, da disse er litt lengre enn dem som vanligvis følger med ved f.eks. pedalkjøp. Sålen er tykk, slik at de bygger litt mer i høyden enn sommersko, og setet må muligens justeres litt opp for å kompensere for dette.
Pearl Izumi Barrier GTX er middels bred i lesten, men gir god plass til høye vrister. Den er godt opbygd under fotbuen, og den gir plenty med god støtte rundt hælen. Passformen er komfortabel fra første stund, og noen tilpasningsperiode var ikke nødvendig. Hurtiglåsen på lissene kunne med fordel vært forsynt med et markert hakk, men i testperioden har det likevel ikke vært noe problem med lisser som løsner. Løsninga gjør at lissene kan strammes selv uten å ta av sykkelhanskene - noe man jo helst ikke gjør på tur i vinterskogen.
Først rynka vi litt på nesa over at sålen kjennes litt myk ut. Imidlertid er denne mykheten begrensa til området foran pedalklossene, og denne mykheten gjør skoen veldig komfortabel å gå med. Det kommer godt med på en slik sko. Sålen er ikke så myk at man kjenner klossen eller pedalen gjennom sålen, i alle fall ikke i løpet av den perioden vårt par testsko har vært i bruk. Når det gjelder tråkk og kraft, har vi ikke savna noe på stivheten i sålen.
Pearl Izumi Barrier GTX er god og varm! I tillegg har den ikke sluppet gjennom en eneste dråpe fuktighet i vår testperiode, enda skoa har vært i bruk i både slaps og realt regnvær.
Denne skomodellen er dermed godt nok isolert til å tåle rolige langturer langs veien og på brøyta grusveier, samtidig som den er solid nok til å tåle ordentlig røff stisykling.
Konklusjon
Pearl Izumi Barrier GTX er en komfortabel sko med god passform og fine, gjennomtenkte detaljer. Det er fint lite å utsette, og kuldeisolasjon er akkurat slik man kan ønske seg det. Med en prislapp på over to tusen kroner er skoen dyr. Til gjengjeld får man en sko med Gore-Tex-membran som garanterer for god beskyttelse mot fuktighet. Det gjør skoen fin til våte høstturer også. Pearl Izumi Barrier GTX får minuser i margen for stiv pris og små størrelser, men vurdert kun ut fra funksjon, får skoen to tomler opp fra oss.