Rotor har i flere år solgt en krank som skal eliminere dødpunktet i tråkket og gi mer kraft og fart på sykkelen. Denne kranken er tung og har relativt komplisert mekanikk som er litt fiklete å montere og bruke.
Rotors Q-ringer er til sammenligning lette både å montere og i egenvekt. Sammenlignet med vanlige XT-klinger er Rotor-klingene helt på høyden.
Standardoppsettet fra Rotor består av en 44-tenners storeklinge, en 34 tenners mellomskive og en 24-tenners pingleklinge. Relativt standard utveksling altså sammenlignet med de andre fabrikantene. Det som utgjør den største forskjellen er 34-klinga i midten. 2x9-brukere blir kanskje engstelig med tanke på at giret skal bli for tungt. Dette er det ingen grunn til.
Monteringen av klingene er like lett som med andre krankhjul. Det gjelder bare å passe på å bruke de riktige hullene. Monteringshullene er markert med 1, 2 og 3 prikker. Rotor anbefaler å montere tannhjulene i den midtre 2-er stillingen i begynnelsen. På Shimanos XTR 970 krank måtte vi file litt på store-klinga for å få den montert, men dette var ikke store jobben med en dremel. På Cannondale-kranken gikk de rett på uten modifikasjon.
Q-ringene er konstruert for å gi et lettere gir der du har minst kraft gjennom tråkket og tyngre gir der kraften er størst. Dette er stikk motsatt av hva Shimanos BioPace prøvde å oppnå på begynnelsen av 90-tallet.
Opplevelsen av lette bein
På Raceren ble klingene montert på en Dura Ace krank uten problemer. Monteringen ble gjort på kveldstid og ved første prøvetur dagen etter var dette glemt. Det tok en stund før klingebyttet ble oppdaget. I stedet tenkte jeg tanken flere ganger om at det jammen gikk lett i dag. Spesielt på tunge gir på største klinga er det vanskelig å kjenne at det er noe anderledes enn vanlig. Tråkket føles rundere og ved skikkelig pådrag føler man at man får en ekstra snert over toppen av tråkket. Ved giring ned til 40-klinga som er minste tilgjengelige klinge til 130mm BCD på racer kjenner man litt mer at det går ujevnt rundt. Men denne følelsen går fort over.
På en testtur på en BMC-racer påmontert Rotors egne Agilis kompakt-krank og ovale Q klinger satte denne testpiloten ny treningsrekord til Tryvann uten å gå skikkelig i kjelleren. Dette skjedde på en helt vanlig tur uten opplading eller spesielle forberedelser. På kompaktkranken er utvekslingen 50-36.
Etter flere overbevisende turer på raceren var spenningen stor før første tur i terrenget. Tidligere forsøk med Rotors kompliserte mekaniskekrank på en fulldemper hadde ikke vært 100% positive med følelse av dødgang og hakking. Med Q-klingene montert på den vanlige hardtailen var denne følelsen borte. Igjen ble klingene glemt så lenge jeg syklet på storeskiva. Når jeg kom på at jeg hadde montert Rotor Q-rings var det fordi tråkket gikk så lett i motbakkene. Foten akselereres nærmest over toppen av pedalrunden. Tråkket flyter bedre enn med runde tannhjul.
I teknisk terreng på mellomklinga ble jeg enda mer overbevist. Her var det lettere å holde jevnt pådrag og sjansen for å sitte fast over toppen av tråkket på et crux virket mye mindre. Bratte kneiker ble lettere og lange steinrøyser gikk med bedre flyt og mindre stanging i pedalene.
Tre prosent mer kraft
Rotor mener å ha vitenskapelig grunnlag for at klingene deres gir deg tre prosent mer watt i pedalene. Vi har ikke klart å sette opp en helt vitenskapelig test, men har klart følelsen av at tråkket føles lettere og raskere med de ovale klingene påmontert i stedet for vanlige runde.
Flere i testgjengen har prøvd disse klingene og blitt overbevist. Vi er selv såpass solgt på at dette faktisk funker som foreskrevet at det blir Rotor-klinger på alt av rittsykler neste sesong. Tre prosent høres kanskje ikke så mye ut, men Rotor viser til at de ved tre prosent mer watt også registrerte lavere puls og ni prosent mindre melkesyre. Vår subjektive følelse taler i samme retning. Og hvis det bare er tre prosent alene så utgjør dette for eksempel ca 5 minutter på en tre-timers Birkebeiner, eller to og et halvt minutt på et to-timers xc-ritt. At fremkommeligheten i teknisk terreng faktisk også blir bedre gjør at tidsforskjellene kan bli litt større.
Hva med levetiden og giringen
Klinger er forbruksvare og Rotors klinger er ikke stort dyrere enn Shimanos eller FSAs alternativ.
Etter 40-50 timers bruk i terrenget er det ikke nevneverdig slitasje å se på tennene. Metallet i klingene virker hardt og finishen er god.
Giringen er ikke like kontant som på Shimano, men det er som forventet. Likevel girer det enkelt og greit fra mellomste til største og ned igjen selv under kraft i motbakke. Oppovergiring virker hakket mer kontant enn nedovergiring.
Hvis du ønsker mer kraft i tråkket bør Rotor Q rings være verdt en titt.