Klikk her hvis du heller vil setesten av freerideskoene MP-66
Shimano SH-MT90 har vært på markedet et par år nå, men har solgt så lite i Norden at Shimano Nordic har valgt å ta dem ut av sitt sortiment. Dermed må du handle disse på nettet, hvis du ikke skal utenlands med det første. De selges fortsatt i resten av Europa, der de lanseres i en revidert versjon til høsten - med enda mer gummiforsterkninger i fronten. Uten at vi helt ser poenget med akkurat det.
Overlegen gåkvalitet
Det er sjelden vi starter testingen av sykkelsko med flere dagers gåing. Men da vi åpnet eska med dette i påsken i fjor, var det fortsatt snø i marka - og dermed tok det noen dager før cleatsene kom på plass. Resultatet var forbløffende, gå-komforten var prima, og ingen kunne mistenke Shimano SH-MT90 for å være noe annet enn vanlige tursko. Det gule merket som viser at en Vibram-såle med komfortabel kvalitetsgummi er på plass finner du da heller ikke på noen annen sykkelsko vi kjenner til.
Hadde noen tatt en nærmere kikk under, hadde det selvsagt røpet mer. To skruer i sålen kan løsnes, og dermed løfter du lett bort gummisålen fra feltet der cleatsene festes. Ikke noe skjæring og strev, og innenfor festeplaten ligger en helt tett såle og sørger for at verken kulde eller vann kan sige innover til innsiden av skoen. Den indre sandwich-sålen i EVA-materiale (Ethylene Vinyl Acetate Copolymer) sørger for nydelig komfort og vibrasjonsdemping, mens yttersålen er prima stiv til sykling, og fordeler vekta uten at du merker pedalen.
Helt vanntett, så lenge buksa er lang...
En Gore-Tex-membran ligger innenfor hele overlæret og bidrar ytterligere til at skoen forblir tørr uansett forhold. Vel å merke så lenge buksa di er lang nok. Vi har syklet flere timer i regnvær med MT90 uten å bli våte på føttene, uten noen form for impregnering eller behandling av skoen. Men straks buksekanten glir opp forbi skaftet og vannet renner inn fra toppen, er selvsagt løpet kjørt. Har du litt for snau beinlengde på regnbuksa, hjelper det som kjent null og niks med vanntette sko.
Vi ble rådet til å bestille skoene i en størrelse over det vi normalt bruker. Dermed ble det 44 i stedet for 43, og det passert perfekt. Det ble plass til litt tykkere fjellsokker, uten at det ble for romslig. Skoen ser mindre og smalere ut på foten enn den ser ut på bilder, og framstår mer som en lett vandringssko enn en fjellstøvel. Likevel er tåboksen og fronten perfekt for vår normalbrede lest, samtidig som hælkappa forlanger relativt tett snøring for ikke å kippe bittelitt ved gåing.
Effektiv snøring
Snøringen er verdt et kapittel for seg. De tre nedre hempene som lissene går gjennom, er utstyrt med trinsehjul for å lette strammingen. Shimano kaller løsningen Speed Rollers, og den virker så bra at det faktisk er lett å stramme for hardt. Det er uansett ikke noe problem å sikre stabil snøring, og de tre øverste krokhempene er naturlig nok uten hjul for å gi stabilt mothold til knytingen. Lissene er forbløffende tynne, men har ikke sviktet det året vi har brukt skoene. En fin detalj: Når skoene er knyttet, kan du putte den frie delen av lissene inn under en strikk som går tvers over pløsen. En liten gummilapp gjør det enkelt å løfte ut strikken, og løsningen hindrer lissene i å komme ned i drevene under sykling.
Vi har brukt skoene til alt fra jobbsykling vinterstid til stisykling på varme sommerdager og flerdagersturer på fjellstier. Sistnevnte inkluderte en snau times sammenhengende gåing i steinur i regnvær (ikke spør), og skoene fungerte ypperlig også der. Skaftet er høyt nok til både beskyttelse og stabil støtte, sålen griper godt på underlaget uten at cleatsene stikker for langt ut, og vårt par har tålt flust av uvøren bruk uten rifter. Et annet par vi kjenner, løsnet dog i en søm etter kort tid, men ble straks erstattet med nytt par av nettbutikken.
For klam i varmen, men perfekt fjellsko
På de varme sommerdagene synes undertegnede at skoen lett blir for klam, men på svalere dager er den perfekt - uansett årstid. Den veier naturlig nok nesten 40 prosent mer enn Shimanos topp konkurransesko (1024 gram vs 740 gram), men i hverdagslig stisykling virker ikke dette plagsomt. Likevel må det innrømmes at vi til vanlige stiturer i oppholdsvær foretrekker den litt mindre og lavere modellen som er testet under her, fordi den føles luftigere og smidigere på foten. Men til våte dager, til fjellturer og til utflukter med mye knot er MT90 perfekt. Og skal du kun ha ett par sykkelsko til helårsbruk, er disse som skapt for deg.
Shimano MP-66:
Dersom det første du tenker ved synet av denne skoen er om sålen er stiv nok, er det mulig at dette ikke er skoen for deg. Sålen er etter vår mening stiv nok for all slags morosykling, men er tydelig mykere enn knallharde konkurransesko.
Denne modellen er da heller ikke primært laget for folk med pulsklokke, men for de som vil ha mer beskyttelse, mer ankelstøtte, mer stil og mer komfort sammenliknet med de tradisjonelle, krøsskøntri-orienterte sykkelskoene. DX-betegnelsen viser slektskapet med komponenter som handler om frikjøring, utfor og BMX, og det er denne målgruppa skoen opprinnelig ble laget for.
Slappere passform, men deilig følelse
Det ser du blant annet på den solide utførelsen, særlig den heldekkende, polstrede kappa over lissene og den høye ankelstøtten på innsiden av skoen - men også på det faktum at den kan leveres både med og uten SPD-innfesting i sålen. Vi har bare brukt den til stisykling, og overgangen fra klassiske XC-sko var stor. Veldig stor, faktisk.
Det første som slo meg da jeg hoppet ut av Sidi-skoene og inn i disse, var hvor mykt og deilig foten plutselig fikk det. Der Sidiene gir deg følelsen av å være spytta ned i et par knallharde bøtteseter som passer perfekt, er DX-skoene som å havne i en romslig, men litt sportslig luksusbil. Innsiden av skoene er mykt foret, med litt ekstra rundt hælen, og undersiden av den indre pløsen er helt nydelig polstret.
Det er ikke som å skli inn i et par velbrukte sneakers, til det er skoene for stive i oppbyggingen, men likevel: Etter at undertegnede tok på disse for første gang, har jeg aldri brukt tradisjonelle sykkelsko igjen. MT90-skoene har vært førstevalget i regnvær og fjellforhold, og DX-skoene har vært fast takst til stisykling.
Størrelsesmessig er denne forøvrig litt annerledes enn MT-90, siden jeg her kunne bruke min vanlige størrelse 43 - og slapp å gå opp et hakk .
Laidback komfort
Ja, de er et par hundre gram tyngre enn XC-sko pr par. Nei, de er ikke like luftige som de fleste XC-skoene - ei heller like stive i sålen. Men for en syklist som forlengst har sluttet å konkurrere i bortoversykling, som utelukkende har stisykling som rekreasjon, og som er forfengelig nok til å trives best i sko som ikke ser ut som om de er laget av melkesyre - så er disse kort sagt veldig fine.
Nøkkelen er selvsagt at de føles myke og behagelige på foten, og at de funker fint også når det blir litt gåing – noe det ofte blir på tekniske stier.
Det første jeg tenkte ved synet av disse skoene var at de må være tette som en dong, med tykke vegger og den gedigne flapsen over hele toppen. Heldigvis tok jeg feil. De små nettingfeltene i fronten og de bittesmå luftehullene på hver side er ikke rare greiene, men skoen føles likevel ikke klam. Jeg skulle gjerne hatt mer lufting på de varmeste dagene, men det er ikke plagsomt.
Lette å stramme, men langt unna XC-sko
Det andre jeg tenkte var at kun lissesnøring umulig kan gjøre susen, siden jeg var vant til borrelås-hemper og avansert klikkstramming. Og nei, skoen sitter slett ikke så knallkontant over vristen som jeg var vant til. Det som overrasket meg, var det ikke gjorde noe. Lissene er helt tradisjonelle, som på enhver skatesko, men lar seg lett stramme godt til.
Sykler du konkurranse og drar på maks med sirkelrunde tråkk opp den avgjørende kneika og uheldigvis har på deg disse skoene, vil du garantert hate følelsen av ikke å sitte som limt mot sålen. Da vil du ha et mye mer kontant mothold over vristen når du trekker pedalene opp med alle kreftene du har. Men når du bare nyter flyten langs en hyggelig sti - står du mer enn godt nok i disse. De gir ikke samme knallstabile følelse som en strammere XC-sko, og noen vil nok betakke seg for den løsere passformen. Like fullt har undertegnede falt pladask. I likehet med en rekke utforsyklister som bruker denne også i konkurranse.
Tåler ei skur
Det er lett å tro at de holder deg tørr i regnvær, siden toppen er dekket av et gummilokk som holdes nede med borrelås langs kanten, men slik er det ikke. Nettingen foran slipper inn vann fra både regnvær og våt lyng, men det tar likevel en stund før du føler deg virkelig klissvåt. Og foringen på innsiden gjør sitt til at det holder seg temmelig lunt likevel. Regner det, tar jeg heller MT90-skoene. Men er det bare utrygt, går jeg for disse - siden de akkurat nå er allround-favorittene.