Minuser:- En slik modell burde hatt romsligere lest- Fins ikke i vid "E"-utgave- Litt traust utseende i jålebukkers øyne
---
Giganten Shimano har et langt breiere utvalg av skomodeller enn alle andre sykkelskoprodusenter. Det betyr at de har sykkelsko til alle bruksområder og -forhold.
Shimano SH-M183N er en ny modell, og skal ikke forveksles med den mer fargerike SH-M183. "N"-en i navnet på den gråsvarte, testa modellen forteller at SH-M183N er laget for det nordiske markedet.
Hovedforskjellen på de to er at N-utgaven ikke har mesh-stoff (tekstilnetting) over fronten av vrista og tærne som sykkelsko flest. Isteden pakkes foten her inn i et tett kunstmateriale med karbonfiberutseende og et solid kunstlær. Sålen er av glassfiber, og ikke karbon, til forskjell fra Shimanos dyrere konkurransesko. Dessuten oppgir Shimano at lesten på SH-M183N er litt videre enn normalt for å gi plass til litt tjukkere sokker.
I bruk merkes det fint lite til den påstått romsligere lesten. Undertegnede bruker str. 41 til vanlig, og har flere andre Shimano-skopar i samme størrelse. Overraskende nok opplevdes den som noe butt i tåpartiet, og sågar en liten tanke mindre enn konkurransesko som SH-M230C og SH-M310S fra samme leverandør, siden disse smalner jevnere av i tåtuppen. Et par tynne ullsokker går med et nødskrik, og etter et par turer var komforten faktisk på topp. Til gjengjeld er vekta på SH-M183N flere titalls gram lavere enn nevnte SH-M230C (som har karbonsåle og Custom-Fit) - også det en overraskelse, men en positiv sådan. Passformen er om lag slik den pleier å være fra Shimano, og behovet for tjukke sokker avgjør om du bør gå opp en størrelse i SH-M183N.
En solid jekkespenne og to kraftige borrelåser spenner skoen godt fast til foten. Spenna beskyttes av en forhøyning, men den ene har likevel fått seg en smell etter et hardt møte med en stein som følge av ugreie, skrå røtter. Stivheten i såla er på linje med dyrere sko med karbonsåle. Det er altså ingenting i veien for å bruke denne modellen til såkalt seriøs terrengsykling (les: Trening og ritt).
Grepet på den relativt myke yttersålen mot sleipe steiner er så bra som det bør være på en sko tiltenkt høstbruk. Skoen er solid forsterka på tuppen og langs yttersida av tåboksen, slik at tærne er godt beskytta i ublide møter med steiner, stubber og røtter. Bra!
Det tette området bak tærne gir veldig god beskyttelse mot sprut fra høstkalde søledammer. Med en ullsokk fungerer SH-M183N perfekt, og antakelig akkurat slik den er tenkt: Den bidrar til å gjøre også sølete høstturer til en hyggeligere fornøyelse uten unødvendig kalde og våte føtter. SH-M183N er så klart ingen gummistøvel, men effekten av det tette, mesh-frie partiet er påfallende. Den er heller ingen ordentlig vintersko, selv om det er individuelt hvor tidlig man fryser på føttene. Undertegnede har likevel klart seg med sykkelsokk av ull ned mot 0°C. Den tette overdelen bidrar også til å holde kald luft ute. I kombinasjon med lang bukse kan dette gjøre skotrekk delvis overflødig.
Konklusjon:Shimano SH-M183N fyller et sannsynlig hull i de flestes sykkelskohyller. Og det på en glimrende måte. Vi tenkte innledningsvis at modellens bruksperiode ville være kort, og at skoen dermed er for dem som har nesten alt. Vi fant imidlertid ut at den kan brukes overraskende langt utover høsten, slik at de store, tunge og klumpete vinterskoa kan stå i hylla litt lenger. Den kan fint brukes midtsommers også, og i nedbørrike deler av landet kan en slik sko fort bli en slående allrounder for mange. Vekta og stivheten gjør den dessuten til en god sko å sykle ritt i sølete løyper med, da søkkvåte sko med masse tekstil trekker til seg masse vann og dermed blir tunge.
I Terrengsykkel nr. 22 kan du i tillegg lese vår test av konkurranseskoene Shimano SH-M230C, Lake MX401, Bontrager InForm RXL MTB og Mavic Fury.