Dagens stisykler kan brukes til det aller meste. Her er åtte av sesongens råskinn som er med på alt du vil og litt til.
Les testene av syklene her:
BMC Trailfox SLX
Cannondale RZ140 6
Corsair Marque
Cube Stereo RX
Lapierre Zesty 514
Merida Transmission TFS 140
Mongoose Teocali Super
Specialized Stumpjumper FSR Elite
Terrengsykkelfaunaen er etter hvert blitt så stor og komplisert at det er vanskelig å vite hvilken type sykkel som blir riktig for deg og dine behov. Er du først og fremst ute etter en sykkel du kan bruke til alt av spenningssøkende terrengsykling, enten det går oppover, eller nedover, sakte eller fort, er det stor sjanse for at en av syklene i denne testen dekker dine behov.
Sykler med 14 centimeter dempervandring har etter hvert blitt standarden for variert stibruk og ytterpunktene her spenner fra raske og lette sykler som godt kan brukes i tekniske ritt, til robuste hardhauser som først og fremst trives når det kjøres hardt utfor. Et sted midt i mellom finner vi syklene som definerer kategorien.
Dette er sykler som føles solide når du trenger det, men som likevel er kvikke i vendingen og gir deg masse sykkelglede når du vil dra på lange varierte turer, eller sykle fort, lenge.
Alle syklene i denne testen har kraftige skivebremser, solide rammer, justerbare luftdempere og girsystemer som fungerer presist. Flere av syklene har låsbare gafler og bakdempere, mens noen igjen har gaffel med vandringsjustering.
Låsing av dempere har egentlig ganske liten nytteverdi enn så lenge dempersystemet er velfungerende og balansert og du har muligheten til å sette på en terskel på bakdemperen som gjør at den blir stående litt oppe når det ikke er behov for myk fjæring.
Vandringsjustering på gaffelen er en mye nyttigere funksjon enn lås, da denne kan brukes til å balansere ut sykkelen i varierende terreng og letter klatring i bratte motbakker ved å flytte vekten fremover og avlaste bakdemperen. I tekniske klatringer er dette enda viktigere der det også er greit å ha muligheten til å stive av bakdemperen uten å låse den helt. En aktiv bakdemper bidrar også positivt under klatring. Å stive av lange gafler under teknisk klatring er sjelden en god ide. Da får du enda mer vekt bakover samtidig som du ikke får hjelp av dempergaffelen over uryddig terreng i klatringene.
Nedover er det viktig at dempingen fungerer uavhengig av pedaltrykk og at dempingen ikke lar seg påvirke nevneverdig av bremsing. De fleste syklene i denne testen har en variant av et fireleddsoppheng som sørger for aktiv bakdemping som også oppfører seg balansert i flatere terreng. Cannondale og Merida har enkle oppheng der bakhjulet svinger rundt ett fast ledd på ramma. Dette fungerer ganske så bra med moderne demperteknologi og er et system som krever litt mindre vedlikehold, og som i teorien kan konstrueres stivere sideveis og noe lettere i vekt.
I denne kategorien sykler blir det åpenbart at ramme, dempere, bremser og hjul er mye viktigere komponenter enn girsystem. Det er også klart at rimeligere komponentgrupper har solid og god funksjon. Dette gjelder også bremsene. Shimanos SLX-bremser var blant favorittene i testen.
Kampen om testvinner-stempelet i denne testen stod til slutt mellom to sykler. Den ene en klassisk stisykkel med nøktern og solid utstyrspakke. Den andre en topputstyrt outsider med en litt ubestemt profil, men med solid potensial.
Video fra testingen