Oppdatering 2. juli 2003:Meldingen kom nettopp inn fra Frode Harring og Kjell Tore Bjørnhaug, som står som arrangører av Hafjell Mountain Bike Weekend til helga. Hafjell Free Ride Klubb er nå offisielt tatt opp i Idrettsforbundet, og Bjørnhaug melder at Heikki Dahle i NCF har bistått dem med tilrettelegging av arrangementet. Det betyr at rittet blir todelt: Etter besiktigelsesrundene kjøres det en omgang for alle klasser der de startende legger ut med et minutts mellomrom på vanlig måte. Her premieres beste tid, før alle tar heisen til topps for rosinen i pølsa: Freeride-omgangen med fellesstart. Den kjøres da som den var tenkt opprinnelig. Frode Harring håper og tror at rundt 40-50 stiller på startstreken i Hafjell lørdag: - Mange har forståelig nok vært avventende mens vi har ordnet opp i saken med forbundet, men nå er alt klart og entusiasmen stor hos syklistene som melder seg, forteller Frode til terrengsykkel.no. Vi sier tvi-tvi til både deltakere og arrangører! Måtte den smarteste vinne! |
Oppdatering 17. juni 2003:Norges Cykleforbund regarerer på at Hafjell Free Ride oppgir at NCF-lisensen gjelder, uten at arrangøren er knyttet til noen organisert klubb - som er kravet for å kunne dekkes av lisensen. NCF har heller ikke mottatt noen søknad fra arrangørene, og truer nå med å utestenge aktive syklister fra andre ritt, dersom de deltar i Hafjell Free Ride. Heikki Dahle i NCF forteller til terrengsykkel.no at ryttere med lisens knyttet til nasjonale forbund eller UCI, ikke kan delta i ritt som arrangeres av noen som ikke er tilsluttet forbundet eller UCI. Eiendomsretten til aktiviteter innefor sykkel tilhører klubbene som er medlemmer i NCF, og forbundet vil ikke ta ansvaret for sikkerheten til de av sine medlemmer som velger å delta i uautoriserte ritt. Kan diske uansettSelv om Hafjell Free Ride skulle frafalle kravet om lisens og dermed kjøre hele løpet som et selvstendig opplegg, vil NCF iføge Dahle fortsatt opprettholde trusselen om utestengning fra andre ritt for de NCF-tilknyttede syklistene som deltar. Dette gir UCI-reglementet hjemmel for, ifølge Dahle. NCF har aldri måttet gå til et slikt skritt i Norge tidligere. Dahle er skeptisk til sikkerhetsopplegget, og krever at arrangøren går sammen med en lokal, NCF-tilknyttet klubb, som da kan stå ansvarlig overfor forbundet. Oppretter ny klubbFrode Harring i Hafjell Free Ride beklager at de ikke fikk ordnet formalitetene tidligere. Han sier til terrengsykkel.no at de vil løse dette ved å opprette en ny klubb, Hafjell Free Ride Klubb, som meldes inn i NCF i løpet av denne uka. Harring understreker at sikkerhetsopplegget ivaretas av Hafjell Alpinsenter, som har erfaring med sikring og sanitet fra både OL og flere verdenscuprenn i alpint. Vi håper at partene finner en løsning på dette snart, og at flest mulig får glede av arrangementet i Hafjell 5. juli. For å si det slik: Når utformaraton-rittet Megavalanche i Frankrike kommer helskinnet fra å sende nærmere tusen utforsyklister ned fra 3.300 meter i fellesstart på snø, bør det da være mulig å få til noe i Hafjell.... |
Her er artikkelen vi la ut 6. juni:
En løype med 830 meters fall i løpet av fem strake kilometer, tolv minutters intens utforsykling med fellesstart fra fjelltoppen til dalbunnen. Hafjell Freeride lørdag 5.juli kan lett bli en klassiker.
Planene for Hafjell Mountain Bike Weekend er nå klare, og det er et imponerende opplegg som er sydd sammen for lørdag 5. og søndag 6. juli i Hafjell Alpinsenter i Øyer:
Hafjell Freeride: Fellesstart i Norges lengste utforløype med klasser både for amatører og aktive damer og herrer på lørdag.
Hafjell/Hunderfossen Rundt: Et familie-/mosjonsarrangement med enkel sykkeltrasé tur-retur til Hunderfossen på lørdag.Hafjell/Ilsetra Open: Et beinhardt terrengritt fra bunnstasjonen i Hafjell gjennom kjerreveier opp til Hafjelltoppen og Ilsetra Hotel på søndag.
I tillegg til dette vil stolheisene i alpinanlegget gå også søndag, slik at alle som har lyst til å kjøre gjennom Hafjell Freeride-løypa kan få prøve seg.
Det meldes også at instruktører vil være i bakken og lære fra seg noen triks til de som er interessert.
Fellesstart og taktiske sporvalg
Hafjell Freeride er det første rittet i sitt slag her til lands, med fellesstart i en naturlig utforløype uten særlig mange spesielle preppinger for syklistene.
Traséen blir bred nok til at sporvalg og omhyggelig innstudering av løypa blir essensielt. Siden den blant annet også passerer terrengparken på sin ferd ned dalsiden, vil guts og hoppeferdigheter sannsynligvis bli satt skikkelig på prøve.
Men det er lengden som er det virkelig spektakulære: Fem kilometer ned 830 høydemeter er et langt stykke med intens konsentrasjon. Løypedesigner Frode Harring anslår tolv minutters kjøretid fra topp til bunn.
Dagskort i stolheisen vil koste 190 kroner, todagerskortet 270 kroner for ikke-deltakere. Dette er selvsagt inkludert i deltakeravgiften på 390 kroner.
Blodsmak i motbakke på søndag
Søndag drar de første startende av gårde den andre veien klokka tolv: Nemlig oppover. Hafjell/Ilsetra Open er nærmest det motsatte av lørdagens ritt. Her venter 750 høydemeters klatring opp gjennom en 11 kilometers trasé bestående av asfalt, grus og kjerreveier.
Start blir i målområdet nederst i alpinanlegget, og etter en kort sløyfe nordover i bygda stiger løypa opp seterveiene på nordsiden av alpinsenteret.
Siden undertegnede er født og oppvokst i Hafjell og følgelig har lekt på to hjul i begge retninger, kan jeg trygt underskrive på at Hafjell/Ilsetra Open ikke er egnet for folk som starter dagen med en sigg. Løypa bør være en riktig godbit for alle som liker å pine seg selv med en kraftprøve av en klatreetappe, og løsgrusen i seterveiene gjør det ikke enklere å komme først til topps...
Uansett plassering er slaraffenvirksomhet i Ilsetra Hotels «rekreasjonsfasiliteter» inkludert i startpengene, og bør være motivasjon i seg selv for ikke å gi opp før man er oppe.
Bankett for partyløver
Siden idémaker og primus motor er restauranteieren Kjell Tore Bjørnhaug på utestedet Number1, kommer det ikke som noen bombe at lørdagskvelden byr på bankett og festligheter med DJ og ståk.
Bjørnhaug er ikke selv aktiv terrengsyklist, men brenner for å skape mer aktivitet i Hafjell i sommersesongen. Han har nå signert en treårig avtale med Hafjell om dette arrangementet, og det blir spennende å se hvordan det vil utvikle seg.
I USA har en lang rekke alpinsentre gjort god butikk på å drive som terrengsykkelpark sommerstid, og vi vet at representanter for Hafjell allerede har vært over og sett hvordan det kan gjøres. Vi krysser fingra for et spennende arrangement, og oppfordrer alle lekelystne til å melde seg på.