Nyheten om at fremtiden til Hafjell Bike Park er usikker, opprører mange. Tidligere landslagssjef i utfor og NTG-trener Bjørn Ballangrud er bekymret. Det er imidlertid ikke første gang Ballangrud hører om en eventuell nedleggelse.
– Det har versert rykter om dette helt siden 2012, men først når dere (Terrengsykkel, red.anm.) publiserte saken, har vi fått høre at nå er trusselen mer reell. Dette er rykter vi har hørt, når vi har vært på Hafjell. Etter det jeg har hørt, gikk det ikke lang tid fra ApinCo tok over, til de begynte å se kritisk på sommerdriften. Det syns jeg er litt snodig med tanke på hva de har uttalt tidligere offentlig om helårsdrift i anleggene sine, sier han.
Stor betydning for NTG
Ballangrud har selv et svært sterkt forhold til Hafjell. I sin tid fridde han til sin Anne Mai i stolheisen i sykkelparken. Nå jobber han som teknikktrener på NTG på Lillehammer, med utvikling av noen av Norges største sykkeltalenter. Han har et sterkt ønske om at toppidrettsgymnaset også skal bli det beste tilbudet for norske utfortalenter.
– Vi har åpnet opp for å også ta inn utforsyklister på NTG, da vi ønsker å ha alle terrengsykkelgrenene samlet. Det vil ikke bli en egen utfor-linje, men eventuelle søkere vil få et spesialtilpasset opplegg, samt oppfølging av meg. Det er klart at hvis tilbudet i Hafjell forsvinner, vil mye av grunnlaget for treningen hos elevene forsvinne.Vi skal få til et veldig godt fysisk og skolemessig treningsopplegg, men vi vil tape mye på det tekniske treningsutbyttet uten tilgangen til løypene på Hafjell.
Ballangrud mener Hafjell har betydning for NTG også utover tilbudet med heisbasert sykling:
– Først og fremst er Hafjell en treningsarena. Det er egentlig først nå siste sesong vi har brukt Hafjell mer aktivt. Elevene har likevel reist dit på egenhånd, og de har enormt mye igjen for å trene der. Spesielt etter verdenscupen i rundbane. Ellers har det vært samlinger der med utforlandslaget med fokus på teknikktrening. Det er rett og slett den naturlige arenaen for oss. Det finnes andre sykkelparker, men ingenting i nærheten av Hafjell. Det blir som å sammenligne Holmenkollen med en lokale hoppbakken på bygda.
– Hva tror du har Hafjell betydd for rekrutteringen til sykkelsporten?
– Jeg tror ikke det går an å overvurdere hvor mye Hafjell har betydd. Det er der ting skjer. Den eksplosive økningen i sporten vi har sett i Norge, kan trygt tillegges Hafjell Bike Park. Norsk utforsykling hadde sett helt annerledes ut uten. Når jeg begynte å sykle selv, var utforsykling bare en sport for voksne. Nå er det blitt en familiesport, og unge syklister satser, og gjør det godt. Hvis det skulle forsvinne er det en tragedie for syklinga.
– Hva vil det si for sporten om tilbudet legges ned?
– Det er vanskelig å spå, men utforsykling har jo hatt en rivende utvikling både nasjonalt og internasjonalt, og jeg frykter at hvis Hafjell legges ned, vil det stagnere her i Norge. De har 120 utleiesykler som veldig ofte er forhåndsbooket, og så mange nye personer som blir introdusert for sporten gir et enormt rekrutteringsgrunnlag.
Bred støtte
Ballangrud er også talsmann for støttegruppen på Facebook, og forteller at responsen er enorm.
– Vi har ikke bare fått henvendelser fra syklister, men også fra hytteeiere. Mange har kjøpt hytte på Hafjell nettopp på grunn av helårsdriften. De er frustrerte over nyheten, og bekymret for eiendomsverdien. Vi har også fått meldinger i innboksen, blant annet melding fra en gruppe på 50 personer fra Tyskland som har booket tur i sommer og er bekymret .