/ Utfor

Slik ble Kjerringåsen Sykkelpark til

Da ildsjelene bak Kjerringåsen DH søkte midler til prosjektet i 2013, var det litt for å bevise at det går an å bygge et skikkelig utforanlegg midt i flate Østfold. Det har de til de grader klart.

Sist oppdatert: 14. desember 2015 kl 15.36
Heisbasert sykling midt i flate Østfold har vist seg å være et populært tilbud, og gjør at flere får sjansen til å prøve seg uten å måtte reise langt. Foto: Petter Wilhelmsen
Heisbasert sykling midt i flate Østfold har vist seg å være et populært tilbud, og gjør at flere får sjansen til å prøve seg uten å måtte reise langt. Foto: Petter Wilhelmsen
Lesetid: 4 minutter

Nå har Kjerringåsen DH vært i drift i to sesonger, og det er ingen tvil om at tilbudet har livets rett, og for 2016 er det lagt opp til enda mer aktivitet.

Det ligger imidlertid hundrevis av dugnadstimer bak et sykkelanlegg som det i Kjerringåsen. Og det krever hundrevis av dugnadstimer å holde det gående. Men smilene, aktiviteten i bakken og det gode miljøet rundt mer enn veier opp for jobben, sier Petter Wilhelmsen, som er en av ildsjelene bak Kjerringåsen DH.

– Ja, det er litt av ett prosjekt å etablere et anlegg for utforsykling i flate Østfold. Men det er nettopp den utfordringen som var litt av ideen med det hele: å gi oss muligheten til å teste ut DH uten å måtte reise langt av gårde, sier Wilhelmsen.

Saken fortsetter under

Kjerringåsen 2015 - Foto Kjerringåsen 1400x924
Utforanlegget i Kjerringåsen har gjort at flere får sjansen til å prøve seg på heisbasert sykling uten å måtte reise langt. Foto: Kjerringåsen DH

 

Tanken var at med et lokalt anlegg, ville flere få sjansen til å teste heisbasert sykling, og på den måten også øke rekrutteringen til grenen.

– Jeg er ingen erfaren utforsyklist selv, men er glad i å bygge og skape noe, samt at dette virket utrolig gøy. Så dette ble ett prosjekt like mye for å vise Gjensidigestiftelsen at de støttet riktig prosjekt og muligheten til å ha et heisbasert sykkelanlegg i nærområdet, forklarer Wilhelmsen.

– I Kjerringåsen følte jeg mye allerede lå til rette med bakker og heis, og tenkte det skulle gå greit bare man kom i gang, sier han, og legger til at Leif Skår har også vært utrolig tålmodig underveis.

Les også: 355.000 kroner til heis og ny løype 

Og prosjektet tok form, med hjelp av Gjensidigestiftelsen og en voksende dugnadsgjeng.

– Robert Goodwin og Annika Eriksmoen har gjort en vanvittig innsats med løypene i år, og det er takket være de at vi har det utvalget av løyper vi nå har. Men det har vært mange timer med solo arbeid, det er mye organisering som skal til, samt at det tok litt tid før lokalmiljøet ble oppmerksomme på hva som foregikk der oppe, sier Wilhelmsen.

Saken fortsetter under

Dugnad Foto Kjerringåsen 1400x924
Det har gått med mange dugnadstimer i Kjerringåsen, men smilene og miljøet som har vokst fram rundt anlegget er vel verdt alt slitet, mener Petter Wilhelmsen og de andre ildsjelene bak prosjektet. Foto: Kjerringåsen

 

Godt tilbud gir godt miljø
Nå begynner tilbudet å trekke syklister av alle, slag. Det har vært godt med folk alle dagene anlegget har vært åpent i år, og det har etablert seg et miljø blant brukerne også.

– Det som gleder meg er jo å se folk i bakken, som både sykler og bygger. Da føler jeg at jeg har fått til noe som andre setter pris på. Det er utrolig gøy med en lang dag i bakken med masse forskjellige folk som alle elsker å sykle, sier Wilhelmsen, og understreker at Kjerringåsen ikke bare er for utforsyklistene.

– Nå er det jo også mange stisyklister som tar turen, og de fleste løypene går mer godt nok med en stisykkel. Både stisyklister og utforsyklister føler jeg har en avslappet stil, og det er utrolig hyggelig når vi treffes i anlegget. Det kan bli lange pauser ved kiosken eller før vi setter utfor ettersom praten går livlig for seg, sier han tilfreds.

Les også: Tok kjerringa for andre gang   

Saken fortsetter under

Kjerringåsen Mingling 1400x924
MINGLING: Det kan ta tid å komme seg ned bakken i Kjerringåsen, og det er ikke bare på grunn av hinder og utfordringer i løypa. Foto: Petter Wilhelmsen

 

Enda mer på plakaten i 2016
For sesongen 2016 har ildsjelene i Kjerringåsen flere planer for å skape enda mer aktivitet, og rekruttere nye syklister til heisbasert sykling.

– Vi skal forsøke å sette opp flere arrangement i løpet av sesongen, virker som om det er tingen for å få flere til å ta turen, sier Wilhelmsen, og roser utfortalentet Brage Vestavik for sin innsats for anlegget.

– Brage Vestavik er jo en flink fyr, for å si det mildt, veldig trivelig og flink til å stille opp. Han er et forbilde for mange yngre syklister, og sikkert en del større også, og det er veldig stas når han tar turen til Kjerringåsen, sier Wilhelmsen.

– Når vi får lovord fra han, og de han sykler med, for anlegget her, så gjør jo også at det at det er moro å fortsette utviklingen av løypene og bruke timer i anlegget.

Les også: Fortsatt fint driv i Kjerringåsen 

Kjerringåsen DH - Foto Kjerringåsen DH copy
Kjerringåsen har løyper for syklister på alle nivåer. Foto: Kjerringåsen DH

 

Publisert 15. desember 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 14. desember 2015 kl 15.36

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen