– Utfor som gren er veldig sårbar, siden det ikke har vært noen massesport tidligere heller, sier Per Erik Mæhlum i Norges Cykleforbund.
At deltakelsen synker skaper utfordringer på flere plan. Med færre deltakere blir det vanskeligere å finne arrangører til Norgescupritt. Dermed blir det færre ritt, og følgelig færre muligheter for de utøverne som ønsker å satse på utfor.
Derfor har Sykkelforbundet nå lagt ut en spørreundersøkelse for å finne ut hva utøverne ønsker seg. Se undersøkelsen her
– Med undersøkelsen ønsker vi først og fremst å kartlegge hva som er årsaken til sier Mæhlum.
– Nå spør vi rett og slett om hva som skal til for å få folk til å drive med utfor, og om hva som skal til for å få dem til å være med på ritt, hva de mener vi må gjøre for at utfor skal bli attraktivt, sier Mæhlum, som samtidig oppfordrer utøverne til å svare på undersøkelsen.
Ett av tiltakene forbundet ser på er samarbeid med Sverige, der det også er tynt på øverste nivå.
– Vi ser blant annet på muligheten av å arrangere en felles svensk-norsk cup. De sliter også med å få nok deltakere til sin nasjonale cup, og i år var det så få ryttere i Sverige at de ikke hadde noen cup, sier Mæhlum.
Mæhlum mistenker at flere som kanskje tidligere ville satset på utfor, nå trekkes mot enduro, og at folk som tidligere konkurrerte i utfor nå deltar på endurokonkurranser i stedet. Det er også noe av det forbundet ønsker å avdekke med spørreundersøkelsen.
Saken fortsetter under
Brage Vestavik (16) er en av de unge lovende som tar steget opp i Norgescupen neste sesong. Men NCF skulle gjerne sett flere utøvere i cupen. Foto: Eventfotografene
Utfor vokser men NC krymper
Bendik Henriksen, som er hovedtrener for utfor i SK Rye, opplever at det er interesse for utforsykling generelt, og at grenen vokser jevnt og trutt.
Det er på Norgescupnivå Henriksen opplever at utfordringen med frafall er størst.
– Det er strålende at forbundet tar initiativ og prøver å ta tak i dette, sier han.
Henriksen har selv vært aktiv i utfor siden 2006, og ser at det er flere som sykler utfor nå, men tror en del kvier seg for å kjøre ritt.
– Sporten vokser og blir stadig mer profesjonell både internasjonalt og i Norge, og vi har et veldig godt sosialt miljø i sporten, og vi gjør hverandre gode, sier han.
– Det er godt samhold i miljøet og mindre blodseriøst enn mange andre grener, mener Henriksen.
Henriksen tror også, som Mæhlum og forbundet, at en felles svensk-norsk cup kan være en løsning for å få til ritt med større deltakelse.
Han mener også en bør undersøke om prisnivået på ritt er fornuftig, og om de kanskje bør markedsføre sportsklassene i Norgescuprittene litt bedre. Dessuten har han tro på flere grasrotritt, lokale arrangementer der terskelen for å delta blir lavere.
Slike mindre ritt kan bidra til å ufarliggjøre det å konkurrere, og dermed rekruttere ryttere til Norgescupen, mener Henriksen. Han trekker fram utforcupen i Aron Skisenter i Drammen, rittene i Kjerringåsen, VM i Elverum som gode eksempler på slike ritt og rittserier.
Les også: Fortsatt fint driv i Kjerringåsen
Det jobbes godt med rekruttering
Henriksen noterer at det gror godt i miljøet blant de yngre, og det gir grunn til optimisme.
– Vi har mange under 16 som begynner med utfor og sykler ritt. Det lover godt for framtidig utvikling av utfor. Derfor er det så viktig at vi har et godt rittilbud til dem, slik at de kan utvikle seg og vi kan heve nivået i Norge generelt.
Henriksen roser også Hilde Sangesland Strædet, fersk Norgesmester av året, for den innsatsen hun gjør for å trekke jenter til utformiljøet. Hun har vært med på flere jentecamper denne sesongen, og er aktiv på flere plan.
Les også: Heidundrande jentehelg i Hafjell
– Hilde har for det første virkelig gjort det godt, og hun er et fantastisk forbilde for både gutter og jenter. Men det er veldig viktig at vi får inn flere jenter. Der er det veldig tynt med tilvekst under seniorklassen, sier Henriksen.
Hilde Sangesland Strædet er Norgesmester i utfor, og en ildsjel for å flere jenter til sporten. Foto: Ketil Smith