Etter fire år som landslagstrener, gir Bjørn Ballangrud seg når sesongen er over og kontrakten med Norges Cykleforbund går ut.
Jeg har hørt at du slutter som landslagstrener. Hvorfor?
- Du trodde kanskje du skulle få en heftig historie, men det er ikke mer spennende enn at jobben som landslagstrener vanskelig lar seg kombinere med den familiesituasjonen jeg er i, forteller Ballangrud.
Summen av å ha en sønn på to år og en kone som jobber turnus i politiet, uten særlig mye annen familie i nærheten, er vanskelig å kombinere med en jobb som krever mye reising, særlig i sesongen.
- Det har vært en fantastisk morsom tid med mange flotte mennesker, så det blir helt klart litt vemodig å gi stafettpinnen videre, sier han.
Startet som amatører
Bjørn Ballangrud har vært med på å bygge opp det som i dag er et velfungerende landslag som hevder seg i verdenscupsammenheng. Flere ganger i år har utøvere kvalifisert seg til verdenscupfinalene, og sist helg syklet Isak Leivsson inn til sesongbeste med en 32. plass i Mont-Saint-Anne i Canada. Det skal nevnes at han riktignok reise på eget initiativ og egen regning.
Hvordan vil du oppsummere tiden din som landslagstrener?
- Si det. Man vil jo alltid ha best mulig resultater. Av og til har vi vært skuffet fordi det ikke har gått helt som vi ønsket. Men når jeg ser tilbake på den første verdenscupen i 2010, har det skjedd mye. Da var vi glade amatører. Vi hadde ikke peiling på noe. Vi hadde for eksempel ikke eget område i bånn og måtte stille oss i grøften. Da vi reiste ned i Europa, trodde guttene at det skulle gå greit, men de fikk sjokk. Nå vet de bedre, svarer Bjørn.
Landslagssyklist Terje Nylende har vært med siden starten. Han forteller at:
- Da landslaget startet var vi en gjeng som var milevis fra finaleplass i vårt første verdenscup. I løpet av noen få år har vi, sammen med Bjørn, fått mange gode resultater.
Har bygget opp et lag
På kort tid har det skjedd mye. Utøverne har hevet seg flere hakk. Det er struktur og orden i trenings- og sesongplanen. Mye takket være Bjørn Ballangrud, som høsten 2009 kontaktet Norges Cykleforbund for å høre hva som ville skje med landslaget for utforsyklistene. Rufus Preiss dro i gang landslagssatsingen, men kort tid etter oppstarten måtte han gi fra seg ansvaret på grunn av egen butikksatsing. Bjørn avtalte et møte med daværende sportssjef Steffen Kjærgård og Stine Antonsen. I løpet av møtet fikk han tilbud om jobben, og han var villig til å ta på seg ansvaret. Dermed var det avgjort.
- Jeg er imponert over innsatsviljen og resultatene mange av utøverne har oppnådd, sier han.
Takk!
Terje Nyende mener Bjørn har gjort en veldig god jobb som landslagstrener.
- Da han tok over som trener, var det mye å henge fingrene i. Han har jobbet med alle som et lag, men han har også hjulpet hver enkelt dersom det har vært behov for det. Bjørn har mye av æren for at landslaget har tatt seg til det nivået det er på i dag. Hans etterfølger har et solid grunnlag å jobbe videre med. Takk til Bjørn for mange bra år. Jeg ønsker han lykke til i sin nye jobb!
Gjorde noe
Hva er det viktigste du har gjort i løpet av de fire årene?
- Det viktigste var vel at jeg faktisk gjorde noe. Hadde jeg ikke tatt på meg rollen som trener for fire år siden, er det ikke sikkert at det i det hele tatt hadde vært et landslag i dag. Jeg er fornøyd med at jeg fikk startet noe. I dag er det et bra lag med rutinerte utøvere og støtteapparat, selv om laget langt i fra har nådd toppen. Nå håper jeg noen vil ta over stafettpinnen og heve laget enda et nivå.
Stilling ledig
Per dags dato finnes det ingen åpenbare kandidater til å overta Ballangruds posisjon.
- Jeg har luftet det for noen, men enn så lenge har jeg ikke funnet noen det har passet for, sier han. Dette er en av grunnene til at han nå retter blikket utenlands for å lete etter aktuelle kandidater.
- Man blir ikke rik av denne jobben, men jeg ser for meg at lønnsnivået kan være høyere her enn andre steder i verden. Så kanskje det kan friste noen med mer kompetanse og erfaring enn det som finnes i Norge. Jeg tror også det kan være smart å se til andre idrettsgrener når man skal ansette en ny trener.
Mulig å leie inn treningskompetanse
Bjørn legger til at man ikke trenger å ha en spesifikk treningskompetanse innen utforgrenen for å overta etter ham. Det viktigste er et brennende engasjement og evnen til å planlegge.
- Det viktigste er å ta seg av administrasjon og være en koordinator for utøverne. Man kan alltids leie inn ekstern trenerkompetanse, sier han.
Travel høst i vente
Fra og med første november begynner den avtroppende landslagssjefen i en 50% stilling som teknikktrener på NTG Lillehammer. Kombinert med stillingen som landslagstrener ut året og stillingen som salgsansvarlig for Lupine-hodelykter til sportsmarkedet, kan det bli en travel høst. I år fikk ikke Bjørn med seg et eneste enduro-ritt på grunn av reising med landslaget. Det vil han gjøre noe med.
-Nå som jeg får litt mer tid til meg selv om sommeren og bra med trening sammen med NTG-elevene, kommer jeg til å trene målrettet mot å delta i Enduro-cupen neste sesong, forteller han.
- Må bli tryggere på sykkelen
Selv om det ennå er et par måneder igjen til han starter offisielt i jobben som teknikktrener, har Ballangrud allerede flere tanker om hva han skal gripe fatt i etter noen introduksjonsøkter med elevene på NTG.
- Jeg ser at flere ryttere har mye å gå på når det gjelder teknikk. Selv om de kjører imponerende fort, er det tydelig at de fleste er selvlærte . Så jeg kommer til å starte med det som er helt grunnleggende, som sving, bremseteknikk og kroppsposisjon. Det er viktig å få rytterne til å bli tryggere på sykkelen, slik at de unngår skader.
Ballangrud vil også gjøre elevene på Lillehammer bevisst på de taktiske valgene de gjør underveis:
- Som terrengsyklist må du ta hensyn til at det flere i løypen sammen med deg. Man må være bevisst ulike linjer og alternative spor. Du må ha flere spor å velge mellom der det er mulig, slik at du ikke blir usikker om personen foran deg går på tryne der du i utgangspunktet hadde planlagt å sykle. De må lære seg å forvente det uventede.
Mer fokus på teknikk
Har det vært for lite fokus på teknikktrening i norsk terrengsykling?
- Jeg kjenner ikke rundbanemiljøet godt nok til å kunne svare på det. Men ut i fra det jeg har observert fra sidelinjen, er det flere som har mye å gå på. Det ser ikke ut som om teknikktrening har vært hovedfokus. Kanskje har ikke kunnskapen vært god nok på klubbnivå. Jeg tror likevel teknikktrening har fått større fokus det siste året. Flere rundbanetrenere har vært på teknikk-kurs i regi av NCF, og landslaget har fått en egen teknikktrener i Sondre Norland.
Fokus på tenikktrening fra ung alder er avgjørende. Jo tidligere man begynner, desto bedre blir man. Dette gjelder alle idretter, og terrengsykling er intet unntak.
- Har man god teknikk, sparer man krefter. Da kan man sykle fortere, sier Ballangrud.
Gir ikke helt slipp på utforgjengen
Bjørn Ballangrud takker for seg som landslagstrener, men kommer fortsatt til å være med på å prege norsk sykkelsport i årene fremover.
- Jeg kommer nok til å bli med som trener på noen samlinger i fremtiden også, og jeg vil fortsette å jobbe med talentene i Team Youngsters: Martin Klette, Brage Vestavik og Mille Johnset. Dette er syklister som kan bli internasjonale stjerner hvis de fortsetter å jobbe hardt for det, sier Ballangrud.