/ Utfor

Tøff uten bein

Utforsykling sitter mye i hodet, og mangel på bein er ikke en begrensende faktor.

Sist oppdatert: 7. juli 2016 kl 07.00
Med eller uten bein: Alle som har lyst skal få prøve seg på utforsykling. Foto: Frida Bringslimark/Arctivity/VHSS
Med eller uten bein: Alle som har lyst skal få prøve seg på utforsykling. Foto: Frida Bringslimark/Arctivity/VHSS
Lesetid: 3 minutter

Men mangel på egnet utstyr eller råd og tips om hvordan kan være det. Arctivity å kunne bidra til å koble utøvere med folk som har kunnskap om både tilrettelegging og spesialutstyr.

– Det er ikke de manglende beina som avgjør om jeg setter utfor bakken på sykkel eller ei, sa Geir Arne Hageland etter Arctivity i fjor.

Hageland er blant annet kjent fra NRK-serien Uten Grenser, og er ambassadør for Nasjonalt kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelser.

Les også: Over stokk og stein

– Folk skal kunne komme hit til Arctivity og prøve for eksempel terrengsykling og utforsykling, og så bli koblet opp mot et miljø som gjør at de kan fortsette å drive med det når de kommer hjem, sier Line Bergli, som er koordinator for Arctivity på Valnesfjord Helsesportsenter.

På Arctivity får syklistene jobbe med representanter fra Norges Cykleforbund, Norges Idrettsforbund, Nasjonalt kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelser og idrettspedagoger ved Valnesfjord Helsesportsenter.

Dobbelt så mange som i fjor
Arctivity, som i år kjøres på Valnesfjord helsesportsenter i Nordland fra 10. til 15. juli, ble arrangert som et pilotprosjekt i fjor med 30 deltakere. Campen er et tilbud til unge voksne fra 16 år og eldre. Fjorårets prøveprosjekt var så vellykket at årets utgave har utvidet til 55 deltakere, derav åtte syklister. Med ledsagere og tilretteleggere er det nesten 100 som skal delta på Arctivity campen neste uke, og Bergli trekker fram at dette bare er begynnelsen.

– Ridderrennet er jo blitt stort, og folk trener hele året for å være med på Ridderrennet. Vårt håp er at vi på sikt kan bli et barmarksalternativ som folk gleder seg til, sier hun.

Skape aktivitet med aktivitet
I tillegg til terreng- og utforsykling tilbyr Arctivity kurs innen klatring, fluefiske, golf, ridning, fridykking, kajakk havpadling, orientering, kiting og seiling.

Tanken er at vi på sikt skal skape mer aktivitet, at det skal være like naturlig for folk med funksjonsnedsettelse å være med i sine miljøer, at felles interesser skal være det styrende, ikke funksjonsnedsettelse. Det er et langt stykke igjen dit, men vi håper at vi kan bidra til tilrettelegge slik at de kan være delaktige i det de aktivitetene i der de bor, i sitt eget miljø, sier Bergli. 

Her har vi en del erfaring med å koble opp folk med funksjonsnedsettelser og interesse for en aktivitet med folk som har kompetanse på den aktiviteten og oss som har erfaring med tilretteleggingen, forklarer hun.

 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.  

Publisert 7. juli 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 7. juli 2016 kl 07.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen