Det er Oslo kommune som eier grunnarealet der Tryvann Skisenter driver sin virksomhet, og det er dermed også kommunen som regulerer all planlegging og utvikling i området.
Tryvann Skisenter har store planer i ermet. Stolheis i Wyllerløypa samt nytt snowboard- og freestyleanlegg der er bare ett punkt i masterplanen. En ny og omfattende terrengsykkelpark et annet. De har også kontakt med interessenter som vil utvikle hotell- og restaurantdrift ved Tryvannstårnet.
Krever faste rammer for investeringer
Det er private investorer som eier Tryvann Skisenter AS, og til nå har de puttet inn drøyt 100 millioner for å utvikle anlegget. Nå krever de en langsiktig rammeavtale med kommunen før de spytter ytterligere midler i kassa.
Eierne vil at Oslo kommune får fortgang i arbeidet med å videreføre t-banen fra Frognerseteren og fram til Tryvannstårnet, og de ønsker forbedring av både bilveiene og kollektivtilbudet opp til parkeringen i Wyller, blant annet.
- Vi hadde et møte med en rekke ledere fra flere etater i Oslo kommune i mai 2007, og fikk svært positivt respons der. Etterpå sendte vi over et forslag til rammeavtale, der vi tar for oss vilkårene for nysatsingene. Siden har vi ikke hørt et ord om dette, konstaterer Anders Wassgren, daglig leder i Tryvann Skisenter AS.
Terrengsykkelparken på vent
- Og før denne avtalen er på plass, så ligger hele terrengsykkelparken på is?
- Terrengsykkelparken er bare en bit av den satsingen som vi nå må avvente. Våre eiere vil være trygge på at Oslo kommune støtter vår masterplan for videre utbygging både sommer og vinter. Da må en avklaring om bruken av grunnarealene være på plass. Vi kan ikke satse store penger og risikere at Oslo kommune plutselig endrer betingelsene.
- Hvem i Oslo kommune sitter på denne saken nå?
- Det skulle vi gjerne visst. Vi har purret flere ganger til etatene som var med på møtet, uten svar.
Kommunen vil ikke kommentere detaljene
Etter noen ringerunder havner Terrengsykkel hos avdeling for Miljø og Kommunalteknikk, der spesialrådgiver Tore Hauger arbeider med utvikling av Oslomarka. Det er i denne avdelingen saken nå ligger.
- Hvorfor har dette tatt så lang tid?
- Det er ikke riktig av meg å kommentere detaljene her, men det ligger elementer i utkastet som går helt på tvers av flerbruksplanen for marka som bystyret har vedtatt, sier Hauger.
- Hva slags elementer er det snakk om?
- Det handler om disponering av arealene i området. Mer ønsker jeg ikke å si før kommunen har behandlet saken ferdig.
Kommunen: Tryvann riktig sted for sykkelsatsing
- Når kan de regne med et svar?
- Tryvann skisenter skal få et svar, men det vil fortsatt ta litt tid. Vi håper tilbakemeldingen på utkastet til rammeavtale er klar i løpet av første halvår. Men jeg kan ikke se hvorfor dette skal stå i veien for utviklingen av en terrengsykkelpark. Vi mener området i Tryvann må være riktig sted å legge til rette for denne typen aktiviteter, understreker Tore Hauger.
Anders Wassgren i Tryvann Skisenter er frustrert over det han kaller sterke verneinteresser i kommuneadministrasjonen. Mens politikerne er positive og vil ha fortgang, har Wassgren mange ganger opplevd at Tryvanns prosjekter stopper opp i den administrative saksbehandlingen. Den er det som kjent ikke politikerne som sitter med, men fagfolkene i kommunens etater.
Tryvann krever at politikerne skjærer gjennom
- Politikerne sier at det er viktig at det finnes aktiviteter som dette, men saksbehandlerne kommer fra fagmiljøer med sterke verneinteresser. Når politikerne opplever slik trenering, må de skjære gjennom, krever Wassgren.
- Vi har støtte fra skiforbund, idrettskrets, bydeler og den politiske ledelsen. Da er det synd at framdriften stopper opp i saksbehandlingen.
- Det skyldes jo at dere har ønsker som går på tvers av flerbruksplanen bystyret har vedtatt?
- Bystyret tok denne planen til etterretning i fjor sommer, men den er ikke noe lovverk. Den peker ut retninger for en lang rekke områder i marka, og bør ikke stå i veien for at politikerne får gjennomført det de selv ønsker i vårt område.
- Men selv saksbehandlerne er åpenbart positive til selve terrengsykkelpark-satsingen?
- Det stemmer, men vi vil gjøre den skikkelig når vi først skal satse - og da må vi inn med betydelige summer. Det er ikke forsvarlig uten denne rammeavtalen i boks. Akkurat nå bremser kommunen både sommer- og vintersatsingene våre.
Underskuddene ikke årsak til bremsingen
- Dere gikk med betydelig underskudd forrige sesong. Er det også en økonomisk presset situasjon som gjør at dere holder igjen?
- Fjorårssesongen var ikke god, men vi har solide eiere og er ikke i en presset situasjon slik sett. Dette handler bare om at private penger ikke kan satses uten trygge og langsiktige rammevilkår fra de som eier grunnarealene vi lever av, hevder Wassgren.
Proffe løypebyggere på besøk til uka
Tryvann Skisenter brukte ifølge dem selv 200 000 kroner på forprosjektet som ble bygget og kjørt noen uker i fjor høst. Erik Whist var sentral som forkjemper og løypebygger, og Byrådsleder Erling Lae omfavnet tiltaket da han åpnet On Bike-messa på Tryvann i september 2007.
Terrengsykkelparken er da også et sentralt element i Tryvanns masterplan for sommeraktiviteter. Neste uke kommer for eksempel løypeutviklerne i Elevation Nordic - også kjent som drivkreftene bak satsingen i Åre og Mountain Mayhem-festivalen der - til Tryvann på befaring.
Etter planen skulle byggingen startet denne sommeren. Vi følger sakens videre utvikling og melder inn når noe skjer.